Wat is Prospect?

Wat is Prospect?

Website laten maken Aslan Webtech Header home 1 WordPress website bouwer - wat is een prospect?

Wat is Prospect?

Een prospect is een potentiële klant of cliënt die belangstelling heeft voor de producten of diensten van jouw bedrijf, maar nog geen daadwerkelijke aankoop heeft gedaan. In het Nederlands wordt deze term vaak in gebruikt door mensen in de commercie (sales) en marketing. Een prospect voldoet vaak aan een aantal kenmerken, denk daarbij aan:

 • Identificatie: Een potentiële klant is iemand die mogelijk interesse heeft in de producten of diensten van een bedrijf. Dit kan gebeuren door middel van marktonderzoek, inschrijvingen op nieuwsbrieven, bezoeken aan een website, of via netwerkevenementen.
 • Interesse: Er is een zekere mate van interesse getoond door de potentiële klant. Dit kan blijken uit een informatieverzoek, deelname aan een webinar, het downloaden van een whitepaper, of een andere vorm van betrokkenheid.
 • Kwalificatie: Voor bedrijven is het belangrijk om prospects te kwalificeren om te bepalen of ze waarschijnlijk klanten zullen worden. Dit proces kan inhouden dat er meer informatie wordt verzameld over de behoeften, budget, en beslissingsbevoegdheid van de potentiële koper.
 • Verkoopproces: deze geïnteresseerde partijen bevinden zich in de beginfase van de verkoopcyclus. Ze moeten verder worden benaderd en overtuigd om uiteindelijk een aankoop te doen. Dit kan door middel van direct contact, follow-up e-mails, of persoonlijke ontmoetingen.

Doel: Het uiteindelijke doel van het omgaan met prospects is om hen door de verkooptrechter te leiden en hen om te zetten in betalende klanten.

Prospects vormen een essentieel onderdeel van de verkoop- en marketingstrategie van je bedrijf, omdat ze de groep potentiële klanten zijn, die omgezet kunnen worden tot toekomstige kopende klanten. Ben je benieuwd hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Lees hieronder verder, of neem dan contact met ons op, dan kijken we samen wat jouw mogelijkheden zijn.

 

Hoe zet je een prospect om in een klant?

Het omzetten van een prospect in een daadwerkelijke klant is cruciaal voor jouw business. Je hebt er immers niet zoveel aan als klanten jouw producten of diensten niet bij je afnemen. Hier zijn wat handige tips:

1. Begrijp de Behoeften van de potentiële afnemer

 • Onderzoek: Verzamel zoveel mogelijk informatie over de kandidaat-klant, hun bedrijf, de sector waarin ze opereren, en hun specifieke behoeften en uitdagingen.
 • Luister: Tijdens gesprekken, luister aandachtig naar wat de mogelijke klant zegt en probeer hun kernproblemen en wensen te begrijpen.

2. Bied Waarde aan

 • Demonstratie: Laat duidelijk zien hoe jouw product of dienst hun specifieke problemen kan oplossen of hun situatie kan verbeteren.
 • Casestudy’s en Referenties: Gebruik voorbeelden van vergelijkbare klanten die succes hebben behaald met jouw oplossing.

3. Bouw Relaties op

 • Consistente Communicatie: Blijf in contact via e-mail, telefoon, of persoonlijke ontmoetingen. Zorg ervoor dat je het contact regelmatig opvolgt zonder opdringerig te zijn.
 • Vertrouwen: Wees betrouwbaar en consistent. Zorg dat je je beloften nakomt en toon oprechte interesse in de behoeften van de prospect.

4. Personaliseer je Aanpak

 • Maatwerk Oplossingen: Pas je voorstel aan op de specifieke behoeften van de prospect in plaats van een standaardoplossing aan te bieden.
 • Flexibiliteit: Wees bereid om aanpassingen te maken aan je aanbod of voorwaarden als dat nodig is om beter aan de wensen van de prospect te voldoen.

5. Overtuig met Feiten en Cijfers

 • ROI Berekeningen: Laat zien wat de verwachte return on investment (ROI) zal zijn voor de prospect.
 • Duidelijke Voordelen: Toon concrete voordelen zoals kostenbesparingen, efficiëntieverbeteringen, of andere meetbare resultaten.

6. Overwin Bezwaren

 • Luister en Antwoord: Luister naar bezwaren en geef duidelijke, eerlijke antwoorden.
 • Oplossingsgericht: Bied oplossingen aan voor eventuele zorgen die de prospect heeft.

7. Sluit de Deal

 • Timing: Weet wanneer je moet proberen om de deal te sluiten. Dit is vaak wanneer je merkt dat de prospect alle nodige informatie heeft en positief reageert.
 • Voorstel: Maak een duidelijk en aantrekkelijk voorstel met alle details van de overeenkomst.
 • Contract: Zorg dat het contract makkelijk te begrijpen is en wees beschikbaar om eventuele vragen te beantwoorden.

8. Follow-up

 • Blijf Betrokken: Ook na de verkoop, blijf in contact om ervoor te zorgen dat de klant tevreden is en om eventuele problemen snel op te lossen.
 • Upsell en Cross-sell: Identificeer mogelijkheden voor verdere verkoop of aanvullende producten/diensten.

Door deze adviezen te volgen en een klantgerichte benadering te hanteren, kun je de kans vergroten om prospects succesvol om te zetten in klanten

Wat is het verschil tussen een prospect en een lead?

Het verschil tussen een prospect en een lead is essentieel in de wereld van sales en marketing, en het begrijpen van dit verschil kan helpen bij het effectief beheren van verkoopstrategieën en -processen.

Lead

Een lead is een potentiële klant die interesse heeft getoond in je product of dienst, meestal door een of andere vorm van interactie met je bedrijf. Leads worden vaak gegenereerd via marketinginspanningen zoals:

 • Websitebezoeken: Iemand die je website bezoekt en mogelijk een formulier invult.
 • Nieuwsbriefaanmeldingen: Iemand die zich aanmeldt voor je nieuwsbrief.
 • Beurzen en evenementen: Personen die je ontmoet op beurzen of evenementen en hun contactgegevens achterlaten.
 • Social Media: Interacties via social media kanalen zoals likes, shares of comments.
 • Inhoud: Personen die whitepapers, e-books of andere content downloaden.

Prospect

Een prospect is een lead die verder is geëvalueerd en gekwalificeerd als een potentiële klant met een hoge waarschijnlijkheid om te kopen. Prospects zijn leads die aan bepaalde criteria voldoen die hen waardevoller maken voor gerichte verkoopinspanningen. Kenmerken van een prospect zijn:

 • Behoefte: Ze hebben een specifieke behoefte die jouw product of dienst kan oplossen.
 • Budget: Ze beschikken over het budget om jouw product of dienst aan te schaffen.
 • Besluitvorming: Ze hebben de autoriteit of macht om een aankoopbeslissing te nemen.
 • Tijdlijn: Ze hebben een tijdlijn of urgentie voor het maken van een aankoop.

Verschillen Samengevat

 • Interesse vs. Kwalificatie: Een lead toont interesse, terwijl een prospect verder is gekwalificeerd als iemand die hoogstwaarschijnlijk zal kopen.
 • Interactie vs. Criteria: Leads kunnen afkomstig zijn van algemene interacties, terwijl prospects voldoen aan specifieke criteria zoals behoefte, budget, autoriteit en tijdlijn (ook wel BANT-criteria genoemd: Budget, Authority, Need, Timeline).
 • Breed vs. Gericht: Leads vormen een brede pool van potentiële klanten, terwijl prospects een kleinere, gerichtere groep zijn met een grotere kans op conversie.

Voorbeeld

 • Lead: Jan vult een formulier in op je website om een e-book te downloaden over de nieuwste trends in marketing.
 • Prospect: Na een telefonisch gesprek blijkt dat Jan werkt bij een middelgroot bedrijf dat op zoek is naar een nieuwe marketingsoftware, heeft een budget van €50.000, en wil binnen de komende drie maanden een beslissing nemen.

Het belangrijkste verschil ligt dus in de mate van betrokkenheid en de waarschijnlijkheid van conversie. Leads zijn vroege stadia in de verkooptrechter, terwijl prospects verder zijn in het proces en dichter bij een aankoopbeslissing staan.

Website laten maken Aslan Webtech Uw Zorgschakel
Uw Zorgschakel
Zeer professioneel bedrijf. Hebben veel kennis op het gebied van web technologie gecombineerd met een oog voor design. Pakken goed door en geven je gericht advies. Super ervaring! Zeker aan te bevelen!
Website laten maken Aslan Webtech Skyline Veranda
Skyline Veranda
Zeer Profesioneel snelle Service een team dat waarde toevoegt aan je idee zeker een aanrader Hartelijk bedankt voor jullie werk
Website laten maken Aslan Webtech Foundation Max van der Stoel
Foundation Max van der Stoel
Een meer dan uitstekende ervaring gehad met Aslan. Zeer meedenkend, professioneel en fijn in de communicatie. Aanrader!
Website laten maken Aslan Webtech Verhuisbedrijf Gelderland
Verhuisbedrijf Gelderland
In een hele korte periode was onze website online, en het is ook nog is een website geworden met heel veel pagina’s. We zijn er zeer tevreden over hoe de website door Aslan is herbouwd, en de website is daardoor ook nog is beter vindbaar geworden in Google. Bedankt team Aslan
Website laten maken Aslan Webtech living with tea transparant
Living with tea
Wij hebben onze site door Aslan Webtech laten maken. We zijn echt super blij met het resultaat. Aslan Webtech is een zeer professioneel bedrijf. Ze weten waar ze over praten en wat ze doen. De communicatie met Aslan Webtech verloopt soepel. Ze zijn goed bereikbaar en pakken werkzaamheden snel op. Voor iedereen die graag een professionele website wil, raden wij Aslan Webtech zeker aan.
Website laten maken Aslan Webtech De Housekeepers
De Housekeepers
Een zeer professionele website op korte termijn voor een klein bedrag.
Website laten maken Aslan Webtech B-care Babyfoon
B-care Babyfoon
Ontzettend blij met het resultaat van onze webshop. Halil en Petra, jullie zijn beide toppers!! Hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking en communicatie. Groetjes Bjorn en Ashley