Wat is HTTP?

Wat is HTTP?

Wat is HTTP?

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Het is een protocol dat wordt gebruikt voor de communicatie tussen webbrowsers en webservers op het internet. Het is een set regels en protocollen die bepalen hoe informatie en gegevens worden uitgewisseld tussen de client (de webbrowser) en de server (de webserver).

HTTP maakt het mogelijk om webpagina’s op te vragen en te bekijken via het internet. Als je een URL (Uniform Resource Locator) in de adresbalk van je webbrowser invoert en op enter drukt, stuurt de browser een HTTP-verzoek naar de server waar de webpagina zich bevindt. De server stuurt vervolgens de gevraagde pagina terug naar de browser, die deze dan weergeeft op het scherm van de gebruiker.

HTTP is een stateless protocol, wat betekent dat de server geen informatie over eerdere verzoeken van de client onthoudt. Elke HTTP-verzoek en -reactie wordt als een op zichzelf staand verzoek beschouwd. Dit betekent dat elke keer dat de client een verzoek doet, de server dit als een nieuw verzoek behandelt en de nodige informatie terugstuurt.

HTTP wordt vaak gebruikt in combinatie met HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure), dat een versleutelde en beveiligde versie van HTTP is die gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens beschermt tegen hackers en onderschepping door derden.

Wat is het verschil tusen HTTP en HTTPS?

Het belangrijkste verschil tussen HTTP en HTTPS is de beveiliging van de gegevensoverdracht tussen de webbrowser en de webserver.

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol en is een protocol dat wordt gebruikt voor het overdragen van informatie op het internet. Het is echter niet beveiligd en biedt geen bescherming tegen hacking en onderschepping van gegevens.

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en is een beveiligde versie van HTTP. HTTPS maakt gebruik van SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) om de gegevens tussen de webbrowser en de webserver te versleutelen. Dit betekent dat de gegevens die tussen de webbrowser en de webserver worden uitgewisseld, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie, niet kunnen worden onderschept door derden.

Met HTTPS kan de webbrowser ook de authenticiteit van de webserver verifiëren om ervoor te zorgen dat de webpagina die wordt weergegeven, afkomstig is van de juiste webserver en niet van een kwaadwillende partij die de gegevens probeert te onderscheppen of te manipuleren.

Kiezen voor HTTP of HTTPS?

Over het algemeen is HTTPS dus veiliger dan HTTP, vooral voor webpagina's die persoonlijke of gevoelige informatie bevatten. De meeste moderne webbrowsers geven ook een waarschuwing weer als de gebruiker probeert in te loggen op een website die alleen HTTP gebruikt, om hen te informeren dat de website minder veilig is.

 

Vind je dit lastige taal en vraag je je af of jouw website wel veilig is? Neem gerust contact op met de professionals van Aslan Webtech, we staan graag voor je klaar om je verder te helpen!

Onlangs opgeleverde Websites:

Website laten maken Aslan Webtech Uw Zorgschakel
Uw Zorgschakel
Zeer professioneel bedrijf. Hebben veel kennis op het gebied van web technologie gecombineerd met een oog voor design. Pakken goed door en geven je gericht advies. Super ervaring! Zeker aan te bevelen!
Website laten maken Aslan Webtech Skyline Veranda
Skyline Veranda
Zeer Profesioneel snelle Service een team dat waarde toevoegt aan je idee zeker een aanrader Hartelijk bedankt voor jullie werk
Website laten maken Aslan Webtech Foundation Max van der Stoel
Foundation Max van der Stoel
Een meer dan uitstekende ervaring gehad met Aslan. Zeer meedenkend, professioneel en fijn in de communicatie. Aanrader!
Website laten maken Aslan Webtech Verhuisbedrijf Gelderland
Verhuisbedrijf Gelderland
In een hele korte periode was onze website online, en het is ook nog is een website geworden met heel veel pagina’s. We zijn er zeer tevreden over hoe de website door Aslan is herbouwd, en de website is daardoor ook nog is beter vindbaar geworden in Google. Bedankt team Aslan
Website laten maken Aslan Webtech Flex Taxi Breda
FlexTaxi Breda
Recent een contract afgesloten voor mijn 2 websites. Heb een goed en eerlijk gesprek gehad over wat ik verwachtte en hebben mij goed geholpen met mijn websites. Hopelijk komt het allemaal weer goed door Aslan webtech heb enorm vertrouwen in ze en het werk wat ze hebben geleverd qua design en teksten is ook goed. Kan het iedereen behalve mijn concurrentie uit mijn eigen regio aanraden om uw website of seo hier uit te besteden.
Website laten maken Aslan Webtech Dadeldates
Dadeldates
Top samenwerking gehad met dream team Petra & Halil! Duidelijke communicatie, prettig in de omgang, vakkundig, flexibel en meedenkend. Ben erg blij met het resultaat van de website en de daarbij behorende diensten die ze aanbieden.
Website laten maken Aslan Webtech De Housekeepers
De Housekeepers
Een zeer professionele website op korte termijn voor een klein bedrag.
Website laten maken Aslan Webtech Vice City Cars
Vice City Cars
Hele fijne team, waar je alles snel geregeld krijgt en ze goed naar je wensen luisteren! Contact is heel fijn en makkelijk! Ben heel tevreden . Wij hebben heel veel complimenten gekregen voor onze website.