Wat zijn NAW-gegevens?

Wat zijn NAW-gegevens?

Wat zijn NAW-gegevens

NAW-gegevens is een afkorting die staat voor Naam, Adres en Woonplaats. Deze gegevens worden vaak gebruikt als basisinformatie voor het identificeren en communiceren met een persoon of organisatie.

Wat betekent de afkorting NAW-gegevens?

De betekenis van NAW-gegevens is heel simpel:

“N” staat voor Naam

“A” staat voor Adres

“W” staat voor Woonplaats

De naam van een persoon is de aanduiding waarmee deze persoon bekend staat, terwijl het adres en de woonplaats de locatie aanduiden waar de persoon woont. Het adres is de straat plus het nummer. De Woonplaats is doorgaans de postcode plus de plaats waar de persoon woont. Samen vormen deze gegevens de NAW gegevens van een persoon.

Bedrijven en overheidsinstanties verzamelen vaak NAW-gegevens van hun klanten of gebruikers om hun diensten te kunnen leveren en contact met hen op te nemen. Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met deze gegevens en de privacy van de betrokken personen te respecteren. Wil je een website laten maken? Dan staan de NAW gegevens meestal onderin in de Footer en op de contactpagina van jouw website.

Zijn NAW-gegevens beschermd?

Ja, NAW-gegevens zijn beschermd onder de privacywetgeving. NAW-gegevens verwijzen naar de naam, adres en woonplaats van een persoon en worden beschouwd als persoonlijke informatie die onderhevig is aan bescherming onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in de Europese Unie.

De AVG bepaalt dat persoonlijke informatie alleen mag worden verzameld, gebruikt, verwerkt en bewaard als er een rechtmatige grondslag voor is, zoals toestemming van de betrokkene, of als het noodzakelijk is voor de uitvoering van een contract, of voor het naleven van een wettelijke verplichting. Daarnaast bepaalt de AVG ook dat persoonlijke informatie adequaat beveiligd moet worden en alleen mag worden gedeeld met derden als er een legitieme reden voor is en de betrokkene hiervan op de hoogte is gesteld.

Als jouw NAW-gegevens worden verzameld, gebruikt of opgeslagen door een bedrijf, heb je altijd het recht om te weten welke informatie er wordt verzameld en waarvoor het wordt gebruikt. Je hebt ook het recht om te verzoeken dat jouw gegevens worden gewist of gecorrigeerd als ze onjuist zijn.

Hoe kun je je NAW en privacygegevens beschermen?

Het beschermen van je privacygegevens is erg belangrijk in het digitale tijdperk. Hier zijn enkele tips om je privacy online te beschermen:

  1. Gebruik sterke wachtwoorden: Kies unieke wachtwoorden voor al je online accounts en zorg ervoor dat ze sterk zijn met een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Gebruik ook verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.
  2. Tweestapsverificatie inschakelen: Schakel altijd tweestapsverificatie in wanneer dit beschikbaar is. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts door een extra verificatiemethode, zoals een sms-code of een authenticatie-app.
  3. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie: Deel geen gevoelige persoonlijke informatie, zoals je volledige naam, adres of financiële gegevens, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Wees ook voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media.
  4. Pas op voor phishing-aanvallen: Wees alert op verdachte e-mails, berichten of telefoontjes die proberen om je persoonlijke gegevens te stelen. Klik niet op verdachte links en geef nooit persoonlijke gegevens door via e-mail of berichten, tenzij je zeker weet dat het veilig is.
  5. Gebruik een VPN: Een VPN (Virtual Private Network) kan je helpen om je internetverkeer te versleutelen en je online activiteiten te beschermen. Het verbergt je IP-adres en zorgt ervoor dat je anoniemer kunt surfen op het internet.
  6. Houd je software up-to-date: Zorg ervoor dat je besturingssysteem, antivirusprogramma's en andere software up-to-date zijn. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die bekende kwetsbaarheden verhelpen.
  7. Wees selectief met het delen van gegevens: Denk goed na voordat je persoonlijke gegevens deelt met apps, websites of sociale media. Lees de privacyvoorwaarden en overweeg of je het echt nodig hebt om bepaalde informatie te verstrekken.
  8. Gebruik sterke privacy-instellingen: Controleer de privacy-instellingen van je online accounts en pas ze aan naar jouw voorkeuren. Beperk de toegang tot je persoonlijke gegevens en deel alleen met vertrouwde bronnen.
  9. Maak regelmatig back-ups: Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van je belangrijke gegevens. Dit beschermt je niet direct tegen privacyproblemen, maar het kan je helpen om je gegevens te herstellen in het geval van een incident, zoals een ransomware-aanval.
  10. Wees bewust van openbare Wi-Fi-netwerken: Vermijd het gebruik van onbeveiligde openbare Wi-Fi-netwerken, omdat je gegevens mogelijk kunnen worden onderschept. Als je toch verbinding moet maken met een openbaar netwerk, gebruik dan een VPN om je verbinding te beveiligen.

Het is belangrijk om te onthouden dat privacybescherming een doorlopend proces is. Door alert te blijven en goede veiligheidsmaatregelen te nemen kun je je privacygegevens beter beschermen.

NAW-gegevens en AVG

NAW-gegevens verwijzen naar de persoonlijke gegevens van een individu, zoals naam, adres en woonplaats. De afkorting "NAW" staat voor "Naam, Adres, Woonplaats". Deze gegevens worden vaak verzameld en verwerkt door organisaties, zowel online als offline.

De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), ook wel bekend als GDPR (General Data Protection Regulation), is een wetgeving die in mei 2018 in werking is getreden in de Europese Unie. Het doel van de AVG is het beschermen van de privacy en gegevens van individuen. De AVG bevat regels en voorschriften voor de verwerking van persoonsgegevens, inclusief NAW-gegevens.

Volgens de AVG moeten organisaties die persoonsgegevens verwerken bepaalde verplichtingen naleven, zoals het verkrijgen van rechtmatige grondslagen voor gegevensverwerking, het informeren van individuen over het verzamelen en verwerken van hun gegevens, en het implementeren van passende technische en organisatorische maatregelen om de gegevens te beschermen.

Met betrekking tot NAW-gegevens betekent dit dat organisaties die deze gegevens verzamelen en verwerken, ervoor moeten zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van de AVG. Ze moeten transparant zijn over hoe ze de gegevens gebruiken, toestemming verkrijgen van de betrokkenen indien nodig, en passende beveiligingsmaatregelen implementeren om de gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, verlies of diefstal.

Als individu heb je rechten onder de AVG met betrekking tot je persoonsgegevens, waaronder het recht op toegang, correctie, verwijdering en beperking van de verwerking. Je hebt ook het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van je gegevens en het recht op gegevensoverdraagbaarheid.

Het is belangrijk om bewust te zijn van je rechten en om te weten hoe organisaties omgaan met je NAW-gegevens. Je kunt contact opnemen met de organisatie om meer informatie te krijgen over hun gegevensbeschermingsbeleid en om je rechten uit te oefenen indien nodig.

Website laten maken Aslan Webtech Uw Zorgschakel
Uw Zorgschakel
Zeer professioneel bedrijf. Hebben veel kennis op het gebied van web technologie gecombineerd met een oog voor design. Pakken goed door en geven je gericht advies. Super ervaring! Zeker aan te bevelen!
Website laten maken Aslan Webtech Skyline Veranda
Skyline Veranda
Zeer Profesioneel snelle Service een team dat waarde toevoegt aan je idee zeker een aanrader Hartelijk bedankt voor jullie werk
Website laten maken Aslan Webtech Foundation Max van der Stoel
Foundation Max van der Stoel
Een meer dan uitstekende ervaring gehad met Aslan. Zeer meedenkend, professioneel en fijn in de communicatie. Aanrader!
Website laten maken Aslan Webtech Verhuisbedrijf Gelderland
Verhuisbedrijf Gelderland
In een hele korte periode was onze website online, en het is ook nog is een website geworden met heel veel pagina’s. We zijn er zeer tevreden over hoe de website door Aslan is herbouwd, en de website is daardoor ook nog is beter vindbaar geworden in Google. Bedankt team Aslan
Website laten maken Aslan Webtech living with tea transparant
Living with tea
Wij hebben onze site door Aslan Webtech laten maken. We zijn echt super blij met het resultaat. Aslan Webtech is een zeer professioneel bedrijf. Ze weten waar ze over praten en wat ze doen. De communicatie met Aslan Webtech verloopt soepel. Ze zijn goed bereikbaar en pakken werkzaamheden snel op. Voor iedereen die graag een professionele website wil, raden wij Aslan Webtech zeker aan.
Website laten maken Aslan Webtech De Housekeepers
De Housekeepers
Een zeer professionele website op korte termijn voor een klein bedrag.
Website laten maken Aslan Webtech B-care Babyfoon
B-care Babyfoon
Ontzettend blij met het resultaat van onze webshop. Halil en Petra, jullie zijn beide toppers!! Hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking en communicatie. Groetjes Bjorn en Ashley