Wat is Analytics

Wat is Analytics

Wat is een Online Marketing Bureau - wat is Analytics

Wat is Analytics?

Analytics is het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens om inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op je website. Als je een website hebt laten maken, dan wil je natuurlijk kijken hoevaak je website wordt bezocht. Met behulp van bepaalde tools kun je statistieken en rapporten genereren over verschillende delen van je websiteprestaties.

Een van de meest gebruikte tools is Google Analytics. Dit biedt gedetailleerde informatie over bezoekersaantallen, verkeersbronnen, demografische gegevens, paginaweergaven, sessieduur, conversies en nog veel meer. Met deze gegevens kun je belangrijke inzichten verkrijgen, zoals welke bronnen het meeste verkeer genereren, welke pagina’s het meest worden bezocht en hoe gebruikers zich gedragen op de website.

Door middel van geavanceerde analysemethoden, zoals trechteranalyse en doelgroeptargeting, kun je je  marketing- en gebruikerservaring optimaliseren. Je kunt de effectiviteit van advertenties meten, conversiepaden analyseren, zwakke punten in de gebruikerservaring identificeren en gepersonaliseerde ervaringen bieden aan verschillende doelgroepen.

Gegevensinzichten zijn essentieel voor datagestuurde besluitvorming. Het helpt je bij het begrijpen van de prestaties van je website, het identificeren van kansen voor verbetering en het evalueren van het succes van marketingcampagnes.

 

Soorten Analytics

Er zijn verschillende tools om gegevens te verzamelen van jouw WordPress website. Hieronder een aantal op een rijtje:

 1. Google Analytics: Google Analytics is een populaire tool voor het bijhouden en analyseren van websiteverkeer. Om Google Analytics met WordPress te integreren, kun je een Google Analytics-trackingcode toevoegen aan je WordPress-thema of gebruikmaken van een Google Analytics-plugin. Hiermee kun je gedetailleerde statistieken en inzichten krijgen over het verkeer naar je WordPress-site, zoals het aantal bezoekers, paginaweergaven, demografische gegevens en nog veel meer.
 2. MonsterInsights: MonsterInsights is een WordPress-plugin die specifiek is ontworpen voor het eenvoudig integreren van Google Analytics met je WordPress-site. Met MonsterInsights kun je de Google Analytics-trackingcode toevoegen zonder dat je technische kennis nodig hebt. Het biedt ook geavanceerde functies, zoals het bijhouden van e-commerceconversies, gebeurtenissen en aangepaste dimensies.
 3. Jetpack: Jetpack is een populaire alles-in-één-plugin voor WordPress die een breed scala aan functies biedt, waaronder website-analyse. Met Jetpack kun je eenvoudig statistieken bekijken over je websiteverkeer, paginaweergaven en populaire inhoud rechtstreeks vanuit je WordPress-dashboard. Jetpack maakt gebruik van de WordPress.com-infrastructuur om deze statistieken te leveren.
 4. Matomo: Matomo, voorheen bekend als Piwik, is een open-source alternatief voor Google Analytics. Je kunt de Matomo-trackingcode toevoegen aan je WordPress-site om verschillende statistieken en inzichten te verzamelen over je websiteverkeer en het gedrag van bezoekers. Matomo biedt vergelijkbare functionaliteiten als Google Analytics, maar met extra privacy-opties.
 5. KISSmetrics: KISSmetrics is een geavanceerd analytisch platform dat zich richt op het begrijpen van het gedrag van individuele gebruikers op je website. Met de KISSmetrics-trackingcode kun je gedetailleerde analyses maken van gebruikersstromen, conversietrechters en het effect van marketingcampagnes. Om KISSmetrics met WordPress te integreren, kun je de trackingcode toevoegen aan je WordPress-thema of gebruikmaken van een compatibele plugin.

Deze voorbeelden tonen verschillende manieren waarop je analytische tools kunt integreren met je WordPress-site. Door gebruik te maken van deze tools kun je waardevolle inzichten verkrijgen over je websiteverkeer, gebruikersgedrag en het succes van je marketinginspanningen.

Weet je niet zo goed hoe je dit allemaal aan moet vliegen, gaat het je de pet te boven of heb je eenvoudigweg geen tijd om dit zelf op te pakken? Dan staan de specialisten van Aslan Webtech graag voor je klaar! Neem gerust contact met ons op.

 

Analytics en website laten maken

Als je een website laat maken, is het integreren van analytics vanaf het begin een slimme zet. Let daarbij hierop:

 1. Kies het juiste platform:
  • Google Analytics is een populaire keuze vanwege de uitgebreide functies en gebruiksvriendelijkheid. Het biedt gedetailleerde informatie over het bezoekersgedrag, de bronnen van verkeer, doelen en meer.
  • Voor andere alternatieven, zie hieronder.
 2. Stel doelen op:
  • Voordat je gegevensanalyse integreert, moet je duidelijk definiëren wat je met je website wilt bereiken. Dit kunnen doelen zijn zoals het aantal verkopen, nieuwsbriefinschrijvingen, formulierinzendingen, enzovoort.
 3. Voeg de trackingcode toe:
  • Nadat je een platform hebt gekozen, genereer je een trackingcode. Deze code moet worden toegevoegd aan de broncode van elke pagina van je website. Dit kan meestal worden gedaan door de code direct in de HTML of via een Content Management System (CMS) zoals WordPress.
 4. E-commerce tracking (indien van toepassing):
  • Als je een online winkel hebt, zorg er dan voor dat je e-commerce tracking hebt geactiveerd. Dit stelt je in staat om het gedrag van bezoekers in relatie tot aankopen beter te begrijpen.
 5. Stel filters in (optioneel):
  • Gebruik filters in gegevensanalyse om interne verkeer vanuit je kantoor of ontwikkelomgeving uit te sluiten, zodat je analyses nauwkeuriger zijn.
 6. Test de installatie:
  • Nadat je de trackingcode hebt toegevoegd, test je of het correct werkt. Analytics-platforms bieden vaak testtools waarmee je kunt zien of gegevens correct worden verzameld.
 7. Configureer doelen en trechters (indien van toepassing):
  • Als je specifieke conversies wilt meten, configureer dan doelen in je analytics-account. Als je een complexere website hebt met stappen vóór een conversie, configureer dan trechters om het pad van de gebruiker te volgen.
 8. Analyseer en optimaliseer:
  • Zodra de website live is, gebruik je de analytics-gegevens om het bezoekersgedrag te analyseren. Ontdek waar bezoekers vandaan komen, welke pagina’s populair zijn en waar eventuele knelpunten liggen. Gebruik deze inzichten om de website continu te optimaliseren.

Het integreren van analytics in het proces van het maken van een website is van cruciaal belang om te zorgen voor een effectieve online aanwezigheid en om geïnformeerde beslissingen te nemen voor toekomstige verbeteringen.

 

Waarom zijn Analytics belangrijk voor je website?

Analytics zijn belangrijk voor je website om verschillende redenen:

 1. Inzicht in bezoekersgedrag: Analytics bieden gedetailleerd inzicht in hoe bezoekers zich op een website gedragen. Je kunt zien welke pagina's ze bezoeken, hoe lang ze op de site blijven, welke content ze bekijken en waar ze vandaan komen. Deze informatie is essentieel om te begrijpen wat wel en niet werkt op je website en wat je kunt verbeteren.
 2. Doelen meten: Analytics stellen je in staat om specifieke doelen te definiëren en bij te houden of deze worden bereikt. Doelen kunnen variëren, zoals het invullen van een formulier, het voltooien van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Door het meten van doelen kun je de effectiviteit van je website evalueren.
 3. Verbeteren van gebruikerservaring: Door het analyseren van het gedrag van gebruikers kun je zwakke punten in de gebruikerservaring identificeren. Als bezoekers bijvoorbeeld een bepaalde pagina snel verlaten, kan dit wijzen op problemen met de inhoud, het ontwerp of de laadsnelheid van die pagina.
 4. Optimaliseren van content: Analytics helpen bij het begrijpen welke content populair is en welke niet. Op basis van deze informatie kun je je contentstrategie optimaliseren, meer van wat werkt creëren en minder effectieve elementen herzien.
 5. Bronnen van verkeer identificeren: Analytics laten zien waar je verkeer vandaan komt, of het nu gaat om zoekmachines, sociale media, verwijzende sites of directe bezoeken. Dit is waardevol bij het bepalen van de effectiviteit van marketingcampagnes en het richten van inspanningen op de meest succesvolle kanalen.
 6. Besluitvorming ondersteunen: Analytics voorzien je van gegevens die je kunt gebruiken om gefundeerde beslissingen te nemen. Of het nu gaat om marketingbudgetten, siteverbeteringen of contentstrategieën, de gegevens uit analytics dienen als een leidraad voor het nemen van strategische beslissingen.
 7. Return on Investment (ROI) meten: Voor bedrijven is het essentieel om te weten welke investeringen vruchten afwerpen. Analytics helpen bij het meten van de ROI van online inspanningen, zoals advertentiecampagnes, waardoor je de effectiviteit van je investeringen kunt evalueren.

Al met al stellen analytics je in staat om je online aanwezigheid te begrijpen, te optimaliseren en af te stemmen op de behoeften van je doelgroep.

Website laten maken Aslan Webtech Uw Zorgschakel
Uw Zorgschakel
Zeer professioneel bedrijf. Hebben veel kennis op het gebied van web technologie gecombineerd met een oog voor design. Pakken goed door en geven je gericht advies. Super ervaring! Zeker aan te bevelen!
Website laten maken Aslan Webtech Skyline Veranda
Skyline Veranda
Zeer Profesioneel snelle Service een team dat waarde toevoegt aan je idee zeker een aanrader Hartelijk bedankt voor jullie werk
Website laten maken Aslan Webtech Foundation Max van der Stoel
Foundation Max van der Stoel
Een meer dan uitstekende ervaring gehad met Aslan. Zeer meedenkend, professioneel en fijn in de communicatie. Aanrader!
Website laten maken Aslan Webtech Verhuisbedrijf Gelderland
Verhuisbedrijf Gelderland
In een hele korte periode was onze website online, en het is ook nog is een website geworden met heel veel pagina’s. We zijn er zeer tevreden over hoe de website door Aslan is herbouwd, en de website is daardoor ook nog is beter vindbaar geworden in Google. Bedankt team Aslan
Website laten maken Aslan Webtech living with tea transparant
Living with tea
Wij hebben onze site door Aslan Webtech laten maken. We zijn echt super blij met het resultaat. Aslan Webtech is een zeer professioneel bedrijf. Ze weten waar ze over praten en wat ze doen. De communicatie met Aslan Webtech verloopt soepel. Ze zijn goed bereikbaar en pakken werkzaamheden snel op. Voor iedereen die graag een professionele website wil, raden wij Aslan Webtech zeker aan.
Website laten maken Aslan Webtech De Housekeepers
De Housekeepers
Een zeer professionele website op korte termijn voor een klein bedrag.
Website laten maken Aslan Webtech B-care Babyfoon
B-care Babyfoon
Ontzettend blij met het resultaat van onze webshop. Halil en Petra, jullie zijn beide toppers!! Hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking en communicatie. Groetjes Bjorn en Ashley