Wat is een e-mailadres?

Wat is een e-mailadres?

wat is e-mailadres

Een e-mailadres is een uniek identificatiemiddel dat wordt gebruikt om elektronische post (e-mail) te verzenden en ontvangen via het internet. Het bestaat meestal uit een combinatie van een gebruikersnaam en een domeinnaam, gescheiden door het “@”-symbool.

Hoe ziet een e-mailadres er uit?

Een emailadres kan er bijvoorbeeld zo uitzien: gebruiker@example.com

Het gedeelte vóór het “@”-symbool, in dit geval “gebruiker”, is de gebruikersnaam die specifiek is voor de persoon of organisatie die het e-mailadres bezit. Het gedeelte na het “@”-symbool, “example.com”, is de domeinnaam van de e-mailprovider of de organisatie die de e-maildienst levert.

Een emailadres stelt mensen in staat om elektronische berichten te versturen naar een specifieke persoon of organisatie en de ontvanger kan deze berichten ontvangen in hun e-mailinbox.

 

Op een website staat het emailadres vaak op de contactpagina en in de footer vermeld. Ook wordt het mailadres vaak helemaal bovenin, boven de menubalk van de website geplaatst.

Wat is een e-mailadres?

Het concept van e-mail (elektronische post) en e-mailadressen heeft zijn oorsprong in de vroege jaren 1960. Destijds werden computersystemen gebruikt door onderzoeksinstituten en overheidsorganisaties om gegevens uit te wisselen via netwerken zoals ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), dat later evolueerde naar het internet.

In 1971 werd het eerste e-mailprogramma, genaamd "ARPANET Mail", ontwikkeld door Ray Tomlinson. Hij bedacht ook het idee om het "@"-symbool te gebruiken om een e-mailadres te scheiden in een gebruikersnaam en een domeinnaam. Dit was een belangrijke stap in het creëren van een gestandaardiseerde manier om elektronische berichten te verzenden en ontvangen.

In de loop der jaren ontwikkelde e-mail zich verder, met de introductie van verschillende e-mailprotocollen zoals POP (Post Office Protocol) en SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), die hielpen bij het regelen van de overdracht en het ophalen van e-mails.

Het eerste publieke e-mailnetwerk voor consumenten, genaamd "CompuServe", werd in 1979 gelanceerd. Het bood gebruikers de mogelijkheid om e-mails te versturen en ontvangen via hun eigen unieke e-mailadressen. Daarna volgden andere e-maildiensten zoals AOL (America Online), Yahoo! Mail, Hotmail (nu bekend als Outlook.com) en Gmail, die e-mail populair maakten bij een breder publiek.

Sindsdien is e-mail uitgegroeid tot een essentieel communicatiemiddel in zowel persoonlijke als zakelijke omgevingen. Het heeft bijgedragen aan de globalisering van communicatie en is een van de meest gebruikte vormen van online communicatie geworden.

Hoe maak je je e-mailadres veilig?

Het is belangrijk om enkele stappen te volgen om je e-mailadres veilig te houden en te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

  1. Sterk wachtwoord: Kies een sterk en uniek wachtwoord voor je e-mailaccount. Het wachtwoord moet een combinatie zijn van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd eenvoudig te raden wachtwoorden zoals geboortedata of woorden die gemakkelijk te raden zijn. Gebruik liever een wachtwoordmanager om je wachtwoorden te beheren.
  2. Tweestapsverificatie: Schakel indien mogelijk tweestapsverificatie in voor je e-mailaccount. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, waarbij je naast het wachtwoord ook een unieke code moet invoeren die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd.
  3. Wees voorzichtig met phishing-e-mails: Wees op je hoede voor verdachte e-mails die kunnen proberen om je inloggegevens te stelen of je naar valse websites te leiden. Open geen bijlagen of klik niet op links in e-mails waarvan je de afzender niet vertrouwt.
  4. Up-to-date software: Zorg ervoor dat je e-mailclient en besturingssysteem up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches. Dit helpt om eventuele bekende kwetsbaarheden te dichten.
  5. Gebruik geen openbare computers: Vermijd het gebruik van openbare computers of onbeveiligde netwerken bij het openen van je e-mail. Onbekende computers kunnen mogelijk malware bevatten die je inloggegevens kan onderscheppen.
  6. Beveiligingsvragen: Stel sterke beveiligingsvragen in bij het aanmaken van je e-mailaccount. Kies vragen waarvan de antwoorden niet gemakkelijk te raden zijn voor anderen.
  7. Pas op voor verdachte links: Open geen links in e-mails van onbekende afzenders, en zelfs als de afzender bekend lijkt, controleer dan de URL van de website voordat je erop klikt. Phishing-aanvallen proberen vaak legitiem uitziende websites na te bootsen.
  8. Beveiligde verbinding: Controleer of je e-mailprovider een beveiligde verbinding (HTTPS) gebruikt bij het inloggen op je account. Dit helpt bij het versleutelen van je gegevens tijdens de overdracht.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de veiligheid van je e-mailadres vergroten en de kans op ongeoorloofde toegang tot je account verminderen.

Website laten maken Aslan Webtech Uw Zorgschakel
Uw Zorgschakel
Zeer professioneel bedrijf. Hebben veel kennis op het gebied van web technologie gecombineerd met een oog voor design. Pakken goed door en geven je gericht advies. Super ervaring! Zeker aan te bevelen!
Website laten maken Aslan Webtech Skyline Veranda
Skyline Veranda
Zeer Profesioneel snelle Service een team dat waarde toevoegt aan je idee zeker een aanrader Hartelijk bedankt voor jullie werk
Website laten maken Aslan Webtech Foundation Max van der Stoel
Foundation Max van der Stoel
Een meer dan uitstekende ervaring gehad met Aslan. Zeer meedenkend, professioneel en fijn in de communicatie. Aanrader!
Website laten maken Aslan Webtech Verhuisbedrijf Gelderland
Verhuisbedrijf Gelderland
In een hele korte periode was onze website online, en het is ook nog is een website geworden met heel veel pagina’s. We zijn er zeer tevreden over hoe de website door Aslan is herbouwd, en de website is daardoor ook nog is beter vindbaar geworden in Google. Bedankt team Aslan
Website laten maken Aslan Webtech living with tea transparant
Living with tea
Wij hebben onze site door Aslan Webtech laten maken. We zijn echt super blij met het resultaat. Aslan Webtech is een zeer professioneel bedrijf. Ze weten waar ze over praten en wat ze doen. De communicatie met Aslan Webtech verloopt soepel. Ze zijn goed bereikbaar en pakken werkzaamheden snel op. Voor iedereen die graag een professionele website wil, raden wij Aslan Webtech zeker aan.
Website laten maken Aslan Webtech De Housekeepers
De Housekeepers
Een zeer professionele website op korte termijn voor een klein bedrag.
Website laten maken Aslan Webtech B-care Babyfoon
B-care Babyfoon
Ontzettend blij met het resultaat van onze webshop. Halil en Petra, jullie zijn beide toppers!! Hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking en communicatie. Groetjes Bjorn en Ashley