Google Search Console

Google Search Console

Google Search console

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google om zoekresultaten in Google bij te houden en onderhouden. Je kunt er de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google bijhouden, onderhouden en problemen kunt oplossen. Als je problemen hebt met een URL van je website, dan kun je dat met Google Search Console oplossen.

Google Search Console laat je zien hoe Google jouw website ziet. Op basis van die gegevens kun je de prestaties van je website verbeteren en zo hoger scoren in Google en andere zoekmachines. Google Search Console wordt vaak in combinatie met Google Analytics gebruikt.

Google Analytics geeft inzicht wie je website bezoekt en waar die bezoekers vandaag komen. Google Search Console geeft inzicht hoe Google jouw website analyseert en indexeert. Wat is Google Search Console, voor wie is het bedoeld en hoe maak je er optimaal gebruik van bij zoekmachine optimalisatie?

Hoe werkt Google Search Console?

Als je je website wilt aanmelden bij Google, dan kun je je gemakkelijk en gratis aanmelden bij Google Search Console. Google heeft er een handig support artikel gemaakt hoe het precies moet. Kom je er niet uit of wil je hier je tijd niet aan besteden? Neem gerust contact op met de webmasters van Aslan Webtech. Overigens, als je je nieuwe website wilt laten maken bij Aslan Webtech, verzorgen wij gratis de aanmelding bij Google. Wel zo gemakkelijk.

Hoe werkt Google Search Console

Google Search Console wat kun je ermee?

Google Search Console biedt verschillende functies en rapporten waarmee je kunt begrijpen hoe Google jouw site crawlt en indexeert. Daarnaast kun je problemen identificeren en oplossen die van invloed kunnen zijn op de zoekzichtbaarheid. En je kunt de prestaties van je website en de gebruikerservaring in Google-zoekopdrachten optimaliseren. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder:

* Indexeren pagina’s 

Als je een nieuwe pagina op jouw website hebt gemaakt en live hebt gezet, dan wil je natuurlijk deze pagina door Google wordt gevonden. Als Google de pagina kan vinden, kunnen eventuele bezoekers dit namelijk ook. Om zichtbaar te worden in de zoekresultaten van de zoekmachine, moet Google de pagina eerst indexeren. Het is mogelijk om deze indexering aan te vragen via Search Console. Dit is niet alleen belangrijk voor nieuwe pagina’s, maar ook wanneer je wijzigingen aanbrengt op een bestaande pagina, zoals het aanpassen van de URL. Naast het aanvragen van indexering, biedt Search Console ook mogelijkheden om indexeringsproblemen op te lossen.

* Inzicht in je website verkeer

Je kunt gemakkelijk zien hoe vaak jouw website wordt weergegeven en wordt bezocht. Je ziet hoe lang mensen op je website blijven en welke pagina’s het meest worden bezocht. Interessante informatie als je bezig bent met SEO en vindbaarheid. Hoe goed word je website gevonden? En op welke zoekwoorden vinden jouw bezoekers jouw website? Als je moeite hebt met het interpreteren van de gegevens van Google Search Console, neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee!

* Crawlen website

In Search Console kun je controleren of Google jouw website kan vinden en doorzoeken. Misschien vraag je je af wat dit precies betekent. Crawlen heeft alles te maken met de webcrawlers van Google. Deze “spiders” of Google bots worden door Google gebruikt om openbare webpagina’s te spotten. Website pagina’s zijn aan elkaar gekoppeld via hyperlinks. Een webcrawler is een stukje code die deze koppelingen volgt, de pagina’s bekijkt en informatie over de pagina’s opslaat.  De spiders werken autonoom, verzamelen data en koppelen de informatie over deze pagina’s terug naar de servers van Google.

De webcrawlers scannen niet alleen nieuwe websites, maar ook wijzigingen in al bij Google bekende websites. Ze ontdekken links die niet meer werken. Met Search Console kun je aan de webcrawlers laten weten waar je pagina over gaat en hoe de linkstructuur van je website is. Als website eigenaar bepaal jij hoe Google jouw website moet doorzoeken. Je kunt een pagina voor de eerste keer laten doorzoeken, of opnieuw laten doorzoeken nadat je wijzigingen hebt aangebracht.

* Overige interessante informatie
 • Je kunt gemakkelijk zien of er problemen zijn met de indexering van een pagina of URL
 • Je kunt zien of jouw website gebruiksvriendelijk is op je mobiel
 • Je kunt zien hoe de vitaliteit van je website is, daarmee kun je zien hoe je pagina’s presteren
 • Je kunt zien welke websites linken naar jouw website
 • Je kunt zien hoe veilig je website is

Hoe indexeer je pagina's in Google Search console?

Als je nieuwe pagina's wilt indexeren in Google Search Console, dan doe je dat als volgt:

 1. Verifiëren van jouw eigendom: Voordat je pagina's kunt indexeren, moet je eerst jouw website verifiëren in Google Search Console. Dit kan worden gedaan door verschillende verificatiemethoden, zoals het toevoegen van een HTML-tag aan jouw website, het uploaden van een HTML-bestand naar de server van jouw website, of door DNS-verificatie.
 2. Indienen van een sitemap: Een sitemap is een XML-bestand dat een lijst bevat van alle pagina's op jouw website die je wilt laten indexeren door zoekmachines. Je kunt jouw sitemap indienen bij Google Search Console om Google te helpen jouw pagina's sneller en efficiënter te ontdekken en te indexeren.
 3. Gebruik maken van de URL-inspectietool: Met de URL-inspectietool in Google Search Console kun je afzonderlijke URL's op jouw website inspecteren en de indexeringssituatie ervan bekijken. Als een pagina niet is geïndexeerd of als je wilt dat Google de pagina opnieuw indexeert, kun je de URL-inspectietool gebruiken om dit aan te vragen.
 4. Monitoring van de indexdekking: Google Search Console biedt een indexdekking rapport waar je kunt zien welke pagina's op jouw website zijn geïndexeerd door Google en welke pagina's mogelijke problemen hebben die indexering verhinderen. Door dit rapport regelmatig te controleren, kun je eventuele indexeringsproblemen identificeren en oplossen.
 5. Het bieden van hoogwaardige en relevante content: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw website hoogwaardige en relevante content bevat die interessant is voor gebruikers. Google indexeert pagina's die waardevolle informatie bieden aan gebruikers, dus zorg ervoor dat jouw pagina's goed zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines en dat de content van hoge kwaliteit is.

Hoe heb je inzicht in je website verkere in Google Search Console?

In Google Search Console kun je inzicht krijgen in het websiteverkeer via verschillende rapporten en functies. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 • Prestatierapporten: Deze rapporten bieden gedetailleerde gegevens over hoe jouw website presteert in de Google-zoekresultaten. Je kunt statistieken bekijken zoals klikken, vertoningen, doorklikratio's (CTR) en gemiddelde positie voor verschillende zoekopdrachten en pagina's. Dit geeft je inzicht in welke zoekopdrachten en pagina's de meeste klikken genereren en hoe goed jouw website presteert in vergelijking met concurrenten.
 • URL-inspectietool: Hoewel de URL-inspectietool voornamelijk wordt gebruikt om te controleren op indexering en indexeringsproblemen, kun je ook zien hoe vaak een specifieke URL is weergegeven in zoekresultaten en hoeveel klikken deze heeft gegenereerd. Dit geeft je inzicht in de prestaties van individuele pagina's op jouw site.
 • Zoekopdrachten rapport: Dit rapport toont de zoekopdrachten waarvoor jouw site is weergegeven in Google-zoekresultaten, evenals klikgegevens, CTR en positie. Je kunt filteren op verschillende dimensies zoals zoekopdracht, pagina, land en apparaat om diepgaande inzichten te verkrijgen.
 • Pagina's rapport: Dit rapport laat zien welke pagina's op jouw site het meest worden weergegeven in zoekresultaten en welke de meeste klikken genereren. Je kunt deze informatie gebruiken om te begrijpen welke pagina's het meest populair zijn en welke mogelijk optimalisatie nodig hebben.
 • Landen- en apparatenrapporten: Deze rapporten tonen hoe jouw websiteverkeer is verdeeld over verschillende landen en apparaten. Dit helpt je bij het begrijpen van de demografische en technologische aspecten van jouw publiek.

Door regelmatig gebruik te maken van deze rapporten en functies in Google Search Console, kun je een beter inzicht krijgen in het websiteverkeer van jouw site en welke strategieën je kunt gebruiken om het verkeer te verbeteren.

Website laten maken Aslan Webtech Uw Zorgschakel
Uw Zorgschakel
Zeer professioneel bedrijf. Hebben veel kennis op het gebied van web technologie gecombineerd met een oog voor design. Pakken goed door en geven je gericht advies. Super ervaring! Zeker aan te bevelen!
Website laten maken Aslan Webtech Skyline Veranda
Skyline Veranda
Zeer Profesioneel snelle Service een team dat waarde toevoegt aan je idee zeker een aanrader Hartelijk bedankt voor jullie werk
Website laten maken Aslan Webtech Foundation Max van der Stoel
Foundation Max van der Stoel
Een meer dan uitstekende ervaring gehad met Aslan. Zeer meedenkend, professioneel en fijn in de communicatie. Aanrader!
Website laten maken Aslan Webtech Verhuisbedrijf Gelderland
Verhuisbedrijf Gelderland
In een hele korte periode was onze website online, en het is ook nog is een website geworden met heel veel pagina’s. We zijn er zeer tevreden over hoe de website door Aslan is herbouwd, en de website is daardoor ook nog is beter vindbaar geworden in Google. Bedankt team Aslan
Website laten maken Aslan Webtech living with tea transparant
Living with tea
Wij hebben onze site door Aslan Webtech laten maken. We zijn echt super blij met het resultaat. Aslan Webtech is een zeer professioneel bedrijf. Ze weten waar ze over praten en wat ze doen. De communicatie met Aslan Webtech verloopt soepel. Ze zijn goed bereikbaar en pakken werkzaamheden snel op. Voor iedereen die graag een professionele website wil, raden wij Aslan Webtech zeker aan.
Website laten maken Aslan Webtech De Housekeepers
De Housekeepers
Een zeer professionele website op korte termijn voor een klein bedrag.
Website laten maken Aslan Webtech B-care Babyfoon
B-care Babyfoon
Ontzettend blij met het resultaat van onze webshop. Halil en Petra, jullie zijn beide toppers!! Hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking en communicatie. Groetjes Bjorn en Ashley