Wat is Caching?

Wat is Caching?

Website laten maken Aslan Webtech WordPress Experts 1 One Pager website laten maken webdesign - Wat is caching?

Wat is Caching?

Caching is de Engelse term voor hettijdelijk opslaan van kopieën van data in een cache, zodat toekomstige verzoeken voor die data sneller kunnen worden afgehandeld. Het belangrijkste doel van caching is om de prestaties en efficiëntie van dataopvraging te verbeteren. Door veelgevraagde data in een cache op te slaan, kan een systeem de tijd verkorten die nodig is om deze data te benaderen, in vergelijking met het ophalen ervan uit de oorspronkelijke, meestal tragere, bron.

Hoe werkt Caching?

Wanneer een systeem bepaalde data moet benaderen, controleert het eerst of de data beschikbaar is in de cache:

 • Cache Hit: Als de data in de cache wordt gevonden, wordt deze snel opgehaald, en de actie wordt sneller voltooid.
 • Cache Miss: Als de data niet in de cache is, wordt deze opgehaald uit de oorspronkelijke gegevensbron (zoals een database of een externe server), wat meestal meer tijd kost. De opgehaalde data wordt dan in de cache opgeslagen voor toekomstige verzoeken.

Welke soorten Caching zijn er?

 • Geheugencache: Dit type gebruikt een deel van het RAM-geheugen om gecachte data op te slaan, wat zorgt voor zeer snelle toegangstijden.
 • Schijfcache: Dit type gebruikt een deel van een schijfstation voor caching, wat trager is dan RAM maar meer data kan opslaan.
 • Gedistrubueerde cache: Gebruikt in grootschalige systemen, dit type cache is verspreid over meerdere machines of locaties om snelle toegang tot data in een gedistribueerde omgeving te bieden.

Waarom is Caching belangrijk?

 1. Verbeterde Prestaties: Door veelgebruikte data in een cache op te slaan, kunnen systemen deze data sneller benaderen dan wanneer ze telkens opnieuw van de originele bron moeten worden opgehaald. Dit leidt tot snellere reacties en een betere gebruikerservaring, vooral bij toepassingen die veel data moeten verwerken, zoals webapplicaties en databases.
 2. Verminderde Latency: Latency is de tijd die nodig is om data van de bron naar de gebruiker te verplaatsen. Door data dichter bij de gebruiker op te slaan (bijvoorbeeld in een lokale cache of een cache bij een Content Delivery Network), kan de latency aanzienlijk worden verminderd, wat resulteert in snellere laadtijden voor webpagina’s en applicaties.
 3. Lagere Belastingsdruk op Bronnen: Het herhaaldelijk opvragen van dezelfde data van de originele bron kan de belasting op die bron verhogen, zoals een database of een webserver. Caching vermindert deze belasting door verzoeken aan de cache te laten voldoen, waardoor de originele bron minder vaak hoeft te worden aangesproken.
 4. Kostenbesparing: Het verminderen van de belasting op primaire servers kan leiden tot lagere operationele kosten, omdat er minder rekenkracht, bandbreedte en andere middelen nodig zijn. Dit is vooral belangrijk voor grote schaalbare systemen en cloudgebaseerde diensten waar kosten kunnen oplopen naarmate het gebruik toeneemt.
 5. Betrouwbaarheid en Beschikbaarheid: In gevallen waar de originele bron tijdelijk onbeschikbaar is door bijvoorbeeld netwerkproblemen of serveruitval, kan een cache dienen als een tijdelijke opslagplaats die nog steeds data kan leveren aan de gebruikers. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de dienst.
 6. Verbeterde Schaalbaarheid: Caching maakt het mogelijk om meer gebruikers en verzoeken te verwerken zonder de noodzaak van significante investeringen in extra infrastructuur. Dit is essentieel voor diensten die snel moeten kunnen opschalen om aan de vraag te voldoen, zoals tijdens piekmomenten in verkeer.
 7. Betere Gebruikerservaring: Snellere laadtijden en responsieve applicaties leiden tot een betere gebruikerservaring. Gebruikers zijn minder geneigd om een website of applicatie te verlaten als deze snel reageert en soepel functioneert.

Kortom, caching speelt een cruciale rol in het verbeteren van de efficiëntie, snelheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid van IT-systemen zoals je website, wat resulteert in betere prestaties en lagere kosten. Wil je weten hoe het zit met website caching? Lees dan snel verder. Heb je vragen over de caching of snelheid van je website? Neem gerust contact met ons op, onze specialisten helpen je graag verder.

Nieuwe website laten maken Aslan Webtech 1 uniek webdesign - wat is website caching?

Wat is website caching?

Website caching is een techniek die wordt gebruikt om de laadtijd en prestaties van een website te verbeteren door kopieën van webpagina's, afbeeldingen, scripts en andere webbronnen tijdelijk op te slaan in een cache. Hierdoor kunnen deze bronnen sneller worden geladen bij toekomstige verzoeken. Hier is een meer gedetailleerde uitleg:

 1. Doel van Website Caching:
  • Snelheid Verbeteren: Door de tijd te verkorten die nodig is om een webpagina te laden, zorgt caching voor een betere gebruikerservaring.
  • Serverbelasting Verminderen: Door herhaalde verzoeken naar dezelfde inhoud vanuit de cache te bedienen, wordt de belasting op de webserver verminderd.
 2. Soorten Website Caching:
  • Browser Cache: Moderne webbrowsers slaan kopieën van bezochte webpagina's, afbeeldingen, CSS-bestanden, JavaScript-bestanden, en andere bronnen lokaal op de computer van de gebruiker op. Bij volgende bezoeken aan dezelfde pagina worden deze lokale kopieën gebruikt, waardoor de laadtijd wordt verkort.
  • Server-side Cache: De webserver zelf slaat veelgevraagde pagina's of onderdelen van pagina's op in een cache, zodat deze sneller kunnen worden geleverd aan gebruikers. Dit kan onder andere zijn:
   • Opgeslagen Pagina Cache: Volledige webpagina's worden opgeslagen en geleverd zonder dat ze opnieuw gegenereerd hoeven te worden.
   • Database Cache: Resultaten van databasequery's worden opgeslagen zodat dezelfde query niet opnieuw hoeft te worden uitgevoerd.
  • Content Delivery Network (CDN): CDNs zijn netwerken van servers verspreid over de hele wereld die kopieën van de website's inhoud opslaan. Wanneer een gebruiker een verzoek indient, wordt de inhoud geleverd vanaf de server die het dichtst bij de gebruiker is, wat zorgt voor snellere laadtijden en minder latentie.
 3. Mechanismen voor Cachebeheer:
  • Cache-Control Headers: Deze headers in HTTP-responses instrueren de browser of andere caches over hoe lang de inhoud moet worden opgeslagen en of deze moet worden gevalideerd voordat deze opnieuw wordt gebruikt.
  • Expires Headers: Hiermee kan een vervaldatum en -tijd worden ingesteld voor gecachte inhoud, zodat de browser weet hoe lang de inhoud als geldig kan worden beschouwd.
  • ETag Headers: Een unieke identifier die wordt gebruikt om te controleren of de inhoud is gewijzigd. Als de inhoud is gewijzigd, wordt een nieuwe versie gedownload; anders wordt de gecachte versie gebruikt.
  • Last-Modified Headers: Geeft de datum en tijd aan waarop de inhoud voor het laatst is gewijzigd. De browser kan deze gebruiken om te bepalen of de gecachte versie nog steeds up-to-date is.
 4. Voordelen van Website Caching:
  • Snellere Laadtijden: Gebruikers krijgen sneller toegang tot de website omdat gecachte bronnen sneller worden geladen dan nieuwe verzoeken aan de server.
  • Betere Gebruikerservaring: Snellere websites leiden tot een hogere gebruikerstevredenheid en kunnen de bounce rate (het percentage gebruikers dat de website verlaat na slechts één pagina te hebben bekeken) verlagen.
  • Lagere Serverkosten: Minder serverbronnen worden gebruikt omdat veel van de inhoud direct uit de cache wordt geleverd, wat kan resulteren in lagere hostingkosten.
  • Verbeterde Schaalbaarheid: Websites kunnen een groter aantal gelijktijdige gebruikers aan zonder prestatieverlies, dankzij de verminderde serverbelasting.

 

Website caching is dus een essentieel onderdeel van weboptimalisatie, dat bijdraagt aan snellere, efficiëntere en meer schaalbare websites.

Website laten maken Aslan Webtech Uw Zorgschakel
Uw Zorgschakel
Zeer professioneel bedrijf. Hebben veel kennis op het gebied van web technologie gecombineerd met een oog voor design. Pakken goed door en geven je gericht advies. Super ervaring! Zeker aan te bevelen!
Website laten maken Aslan Webtech Skyline Veranda
Skyline Veranda
Zeer Profesioneel snelle Service een team dat waarde toevoegt aan je idee zeker een aanrader Hartelijk bedankt voor jullie werk
Website laten maken Aslan Webtech Foundation Max van der Stoel
Foundation Max van der Stoel
Een meer dan uitstekende ervaring gehad met Aslan. Zeer meedenkend, professioneel en fijn in de communicatie. Aanrader!
Website laten maken Aslan Webtech Verhuisbedrijf Gelderland
Verhuisbedrijf Gelderland
In een hele korte periode was onze website online, en het is ook nog is een website geworden met heel veel pagina’s. We zijn er zeer tevreden over hoe de website door Aslan is herbouwd, en de website is daardoor ook nog is beter vindbaar geworden in Google. Bedankt team Aslan
Website laten maken Aslan Webtech living with tea transparant
Living with tea
Wij hebben onze site door Aslan Webtech laten maken. We zijn echt super blij met het resultaat. Aslan Webtech is een zeer professioneel bedrijf. Ze weten waar ze over praten en wat ze doen. De communicatie met Aslan Webtech verloopt soepel. Ze zijn goed bereikbaar en pakken werkzaamheden snel op. Voor iedereen die graag een professionele website wil, raden wij Aslan Webtech zeker aan.
Website laten maken Aslan Webtech De Housekeepers
De Housekeepers
Een zeer professionele website op korte termijn voor een klein bedrag.
Website laten maken Aslan Webtech B-care Babyfoon
B-care Babyfoon
Ontzettend blij met het resultaat van onze webshop. Halil en Petra, jullie zijn beide toppers!! Hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking en communicatie. Groetjes Bjorn en Ashley